Liiketila

Osoitteessa www.matchoffice.fi on tarjolla paljon erilaisia liiketiloja ympäri Suomea. Vuokrattavia liiketiloja voi etsiä esimerkiksi sijainnin tai koon mukaan. Etsiminen on täysin ilmaista ja mikäli et juuri nyt löydä etsimääsi, voit asettaa sivustolle hakuvahdin, joka lähettää sinulle heti viestin kun markkinoille tulee etsimäsi kohde.

Mihin kiinnittää huomiota liiketilaa etsiessä?

Yksi kaikkein tärkeimmistä asioista, johon pitää kiinnittää huomiota liiketilaa etsiessä, on sen sijainti. Erityisesti kaupanalan liikkeissä on tärkeää, että liiketila sijaitsee alueella, jossa on valmiiksi vilkas asiakasvirta. Myös asiakasprofiiliin kannattaa kiinnittää huomiota; liikkuuko alueella sellaisia henkilöitä, jotka kuuluvat yrityksen kohderyhmään ja ovatko he potentiaalisia asiakkaita. Yrityksen ei kannata avata liiketilaa mihin tahansa vilkkaaseen pisteeseen, vaan sen tulee ensin tutkia alueen asiakasprofiili. Ovatko asiakkaat sellaisia, jotka ovat kiinnostuneita yrityksen tuotteista?

Myös liiketilaa lähellä olevat muut kaupat ja palvelut kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi, jos yrityksen tavoitteena on houkutella nuorta asiakaskuntaa, lähellä olevat opiskelupaikat, koulut ja esimerkiksi elokuvateatterit takaavat sen, että alueella liikkuu paljon nuoria.

Monet yrityksen miettivät myös sitä, kannattaako liiketilaa vuokrata kauppakeskuksesta vai kaupungin tai kylän keskusta-alueelta. Molemmissa on omat hyvät puolensa. Kauppakeskuksissa on paljon asiakasvirtaa ja potentiaalisia asiakkaita liikkuu siellä ilman, että yrityksen tarvitsee esimerkiksi mainostaa tai markkinoida tuotteitaan ja houkutella asiakkaita niin aktiivisesti kuin, jos liiketila sijaitsisi jossain yksinäisessä paikassa. Kauppakeskusten suosioissa on kuitenkin eroja ja kaikki kauppakeskukset eivät ole suosiossa. Niidenkin keskuudessa vallitsee siis melko tiukka kilpailu asiakkaista ja tämän vuoksi kauppakeskuksissa olevia vuokralaisia velvoitetaan esimerkiksi pitämään liikkeet auki tiettyinä päivinä ja tiettyyn kellonaikaan asti. Kauppiaiden tulee myös osallistua erilaisiin kampanjoihin ja olla valmiita olemaan esimerkiksi pyhäpäivinäkin auki.

Liiketilat viestivät yrityksestä

Liiketilat kauppakeskuksissa eivät myöskään ole niin yksilölliset ja laadukkaan tuntuiset, kuin jos yrityksellä olisi oma liiketila jossakin kivijalkamyymälässä. Kaikki brändit eivät sovi kauppakeskuksiin ja kannattaakin miettiä, minkälaista mielikuvaa yritys haluaa välittää asiakkailleen. Liiketilalla ja sen sijainnilla kuin myös ympäristöllä ja sisustuksellakin on suuri merkitys erilaisten mielikuvien välittämisessä. Viimeaikoina on oltu huolissaan kaupunkien keskustoiden autioitumisesta ja liiketilojen sulkeutumisesta. Esimerkiksi Tampereella ja Turussa on ollut ongelmana se, että keskeisiltä kauppakaduilta puuttuu kauppiaita ja tyhjät liiketilat paistavat autioina. Se ei anna hyvää kuvaa kaupungista ja samalla vähentää myös keskustojen houkuttelevuutta. Saa nähdä mihin suuntaan liiketilojen sijaintitrendi on muuttumassa ja pitävätkö kaupunkien keskustojen liiketilat vielä pintansa vai siirtyvätkö suurin osa kaupoista isoihin kauppakeskuksiin, joista on tullut ihmisten ajanviettopaikkoja.

Viimeaikoina on suosiota kasvattanut myös pop up-ilmiö, jossa erilaiset kaupat avaavat vain vähän aikaa auki olevia liikkeitä keskeisille kauppapaikoille. Pop up-liiketila voikin olla hyvä tapa kokeilla kaupan pitämisen kannattavuutta ja testata esimerkiksi sijaintia ilman, että yrityksen pitää sitoutua pitkäaikaiseen vuokraan.